Фазите на съня

Науката, посветена на изучаването на съня се разраства все повече и повече. Човешкото познание за механизмите на съня е сравнително ново. До скоро по-голямата част от изследванията се правеха само във връзка с проблемите със съня и други, близки по тематика, въпроси. Едно от откритията показа, че сънят е разделен на няколко фази. Всяка една от тях има изключително важна функция за цялостния процес на спане.

Фазите на съня

Информацията, която следва, е кратък очерк на тези фази и тяхното участие в процеса на спане.

Фаза 1 и Фаза 2 са преходни състояния

В тези състояния тялото и съзнанието преминават през процес на „изключване” за почивка, а след това и към по-дълбоките фази. Това понякога оставя у човек усещането за унасяне, което води до самото заспиване. През тези фази човек може да бъде лесно разбуден от шум, неудобство, ниска или висока температура, или други проблеми, свързани със заобикалящата го среда.

Когато по време на сън спящият започне да се върти неспокойно, той обикновено се връща към тези две първи фази. Ако това се случи посред нощ и наоколо има шум или някакъв друг дразнител, спящият може да се разбуди до състояние на пълна будност.

Всеки период на будност, който трае не повече от 90 секунди, се счита за микросъбуждане. Ако превижявате твърде много микросъбуждания на нощ, това може да се окаже сериозен проблем за качеството на съня ви, като в последствие може да доведе и до по-сериозни проблеми.

Фаза 3 и Фаза 4 са фази на дълбок сън

По време на тези фази тялото стартира поддръжката, която му е необходима.

Отделят се хормони, които спомагат заздравителните процеси, облекчават болките и имат много други функции. Това е частта от съня, която има най-голямо значение и полза за бодростта и енергийните нива на човек, когато е буден.

РЕМ-Фаза

Т.нар. „Бързо движение на очите” - REM (от англ. Rapid Eye Movement / R.E.M.) е най-дълбокото ниво на сън. Това е фазата, през която съзнанието ни сънува. Отделят се хормони, които ефективно „парализират” спящия, като по този начин му пре    чат да се движи и физически да извършва действията, които му се случват насън.

Съществува проблем, наречен РЕМ нарушение на съня, при който тялото не произвежда този хормон. Това може да доведе до ходене насън, дори качване по прозорци и представлява много сериозен проблем.

РЕМ-фазата е и фазата, през която паметта се освежава и подрежда. Достатъчно количество сън през РЕМ-фазата е от жизненоважно значение за бързината на ума и функционалността на паметта.

Модели на сън

Моделите на сън се определят като ритъма на спане. Тези модели представляват един цикъл с обща продължителност от около един час и половина.

При нормални условия спящият преминава през средно 5 такива цикъла за 8 часа сън. Първият цикъл на нощен сън включва 15-20 минути, които са необходими за преминаване във фаза две на съня, а после и по-продължителните периоди на фази 2, 3 и 4. Първият цикъл на съня може да включва 5 минути РЕМ сън. С напредването на нощта моделът се изменя така, че включва все по-дълги периоди на РЕМ сън.

Петият цикъл съдържа около 40% от общата продължителност на РЕМ съня за една нощ. Както сами виждате последният цикъл за нощта съдържа най-важната част от РЕМ съня.

Хората, които редовно спят по 6 часа минават само през 4 цикъла на нощ и по този начин пропускат много важна процентова част от общия РЕМ сън, от който се нуждаят, за да действат пълноценно през деня.