Кой е най-подходящият матрак за хората, страдащи от алергии?

Видът матрак, на който спите може да се отрази драстично на здравето и ежедневието ви. Най-често срещаната причина за нощни алергии са акарите. За да се сведат до минимум алергиите е необходимо максимално да се избягва контакта с този вид микроорганизми. Това можете да постигнете, ако изберете правилния матрак (т.е. акарите изобилстват в традиционните пружинни матраци).

От какво са причинени алергиите в леглото?

Причината за алергични реакции не са толкова самите акари, колкото техните изпражнения. Прахта, която се акумулира в пружинните матраци, се смесва с изпражненията на акарите.

Често срещани алергични реакции към изпражненията на акарите са кихане, сърбеж, сълзене на очите и хрипове. Алергиите към акари се смятат за причина и за главоболия, умора и депресия.
Кой е най-лошият матрак за хората, страдащи от алергии?

Пружинните матраци са най-непредпочитаните матраци за хора, страдащи от алергии поради своята вътрешна пружинна система. Вътрешната кухина на пружинните матраци се превръща в инкубатор за акари, където се събират изпражненията им, както и мъртви клетки от кожата. Често в кухината на пружинните матраци има и плесени заради влагата, която се получава от обмена на топлината с човешкото тяло. Ето защо след 10 години пружинният матрак обикновено тежи 10 пъти повече, отколкото е тежал, когато е бил нов.

Калъфите и капитонираните шалтета също привличат акари. Когато са леко и рехаво подплатени, тези шалтета осигуряват идеална среда за развитието на акари.

И така кой е най-добрият матрак за алергичните хора?

Най-добрите матраци за хората, страдащи от алергии със сигурност са солидните матраци от пяна с памет и латексовите матраци. Тъй като ядрото на тези видове матраци не е кухо, те не създават инкубаторни условия като пружинните – няма зони, в които да се развиват акарите, нито пък отворени кухини, където да се акумулират алергени.