Анатомичен или ортопедичен матрак

Категория:

За да разберете какъв матрак е подходящ за вас е необходимо да вземете предвид следните факти: твърдостта на матрака, какво тегло може да поеме матрака и колко е вашето собствено тегло. Може да изчислите всички тези параметри като се допитате в който и да е магазин, където се продават матраци. В случай че не можете да получите професионална консултация в някой магазин, си струва да преосмислите избора си. По принцип има едно общовалидно правило, което сами може да приложите при избора на матрак. Това може да стане докато лежите върху матрака по гръб – трябва да можете да усетите матрака с кръста си. Ако не го усещате, това означава, че матракът е прекалено твърд за вас. Ако пък го усещате, но можете да прокарате ръка между кръста и гърба си, това означава, че е твърде мек и също не е подходящ за вас. Хората, които обичат да спят на една страна, ще трябва да си изберат по-мек матрак, а за тези, които спят по корем е препоръчително да си закупят по-твърд матрак.

Анатомичен или ортопедичен матрак

Широкоразпространено е вярването, че колкото е по-твърд матрака, толкова е по-добър. Един добър матрак обаче трябва да предоставя оптимална комбинация от твърдост и еластичност. В противен случай един неподходящ матрак може да доведе до изкривявания на гръбначния стълб. Матракът трябва да комбинира и други две свойства, които са важни за вашето тяло -  ортопедичност и анатомичност. Анатомичността е свойството на матрака да заема формата на тялото на спящия. Такива са матраците от пяна с памет. Ортопедичността не е само свойството на матрака да заема формата на тялото, а и да му осигурява опора, която не позволява появата на проблеми с гърба. В общи линии в това се изразяват свойствата на твърдостта на матрака.

Лекарите по принцип препоръчват спането върху ортопедични матраци. Според тях матракът, който осигурява опора за гърба и гръбначния стълб по време на сън, е идеалната основа за качествена нощна почивка. Добре е да се спи на такъв матрак, тъй като независимо от позата, която заемате по време на сън – по гръб или на една страна – матракът променя формата си според извивките на тялото ви. Никакви други фактори не оказват влияние върху формата му. Тялото ви е напълно отпуснато и предпазено от вреди или контузии. Добрият матрак е и добра предпазна мярка срещу редица здравословни проблеми – от леки неразположения до хронични заболявания. Лошият сън вреди не само на почивката ви нощем, но и влияе върху качеството ви на живот по принцип. Когато сменяте матрака си, променяте не само начина си на сън, но и начина си на живот. Приятни сънища!

Леглото е едно от най-важните места в дома ви и то трябва да е уютно, тъй като прекарвате там доста голяма част от живота си. Ако търсите да си закупите латексово шалте, проверете този сайт. Тук може да откриете и един специален вид естествено латексово шалте за матрак и информация за това как да го закупите.

И още няколко общи съвета – в днешно време интернет технологиите ви предоставят уникалната възможност да изберете точно това, което ви трябва на най-ниските цени на пазара. Потърсете в Google или в някоя от другите търсачки. Посетете различни мрежи и разгледайте теми, които са близки до вашата. Странно е, че повечето хора не се възползват от тази възможност. На практика това означава, че трябва да използвате всички възможни средства на съвременните технологии, за получите информацията, която ви е нужна.

Също така ви съветваме да се регистрирате за RSS съобщенията към този блог, тъй като ние ще направим всичко възможно за да публикуваме постоянно нови статии за естествените шалтета за матраци и други свързани теми.