Как да изберете правилния матрак

Човек прекарва около една трета от живота си в сън в леглото си, така че е важно да избере правилния матрак, за да се чувства добре през тези часове. Качеството на матрака ви може да повлияе върху навиците ви на спане, както и върху качеството на почивката, която получавате по време на сън. Ако всеки ден се събуждате схванат или с болки в тялото, а матракът ви е на повече от пет години, ви е време за ново легло. Когато отидете да си избирате матрак, главната ви цел е да намерите удобен матрак, предоставящ отлична опора, който ще може да използвате с години.

Как да изберете правилния матрак

Инструкции

Стъпка 1
– Отделете си повече време за прекарване по магазините за матраци, тъй като ще трябва да лягате и да изпробвате всеки един, който ви се стори подходящ. Облечете си удобни, свободни дрехи и обувки, които са лесни за събуване и обуване. Не забравяйте да лягате в различни пози, като внимателно наблюдавате каква опора предоставя матракът за гърба ви и колко ви е удобен.

Стъпка 2 – Отсейте само матраците, които ще отговарят на изискванията ви за размер. Вземете предвид кой ще спи на леглото и каква е тежестта на тялото му. Освен това си отговорете на въпроса колко пространство ще ви е нужно в леглото. Ако ще делите матрака с друг човек, легло „персон и половина” ще ви свърши работа, но едва ли ще има много място, за да се обръщате спокойно от една страна на друга. По-добрият избор на легло, което ще се ползва от двама души, е голяма спалня. Единичното легло е идеално за децата, когато са малки, но когато поотраснат, ще е много по-подходящо да спят на „персон и половина”.

Стъпка 3 – Определете вашето собствено ниво на удобство на матрака. Твърда опора на тялото ли ви трябва или предпочитате по-мек и пухкав матрак? Не забравяйте, че твърдостта на матраците на един производител може да е по-голяма от тази на друг производител – ето защо е изключително важно да пробвате всеки един от тях като легнете и видите как се чувствате на него.

Стъпка 4 – Изберете си вида матрак, който ви харесва. Има четири основни вида: матраци с пяна, водни легла,пружинни матраци и въздушни матраци. Водните легла предоставят най-малко опора, но не оказват натиск върху раменете и ханша – две уязвими зони, в които често се усеща болка след сън. Пружинните матраци разчитат на комбинация от пружини и дебела изолация и ватиране, за да предоставят опора. Колкото повече на брой са пружините, толкова по-твърд е матракът.

Въздушните матраци са изградени по същия начин както и другите матраци с вата и изолация, само че имат въздушна камера в ядрото. Количеството въздух може да се регулира, за да се променя твърдостта и мекостта на матрака. Матраците с пяна използват пяна с памет или легла Tempur-pedic, които приемат формата на тялото, като едновременно предоставят опора без да оказват натиск върху чувствителните зони на тялото.

Стъпка 5
– Огледайте добре дамаската и калъфите на матраците, които изберете. Някои легла, като водното и като въздушния матрак, имат калъфи, които представляват допълнителен омекотяващ слой. Платът, използван за калъфите на матраците може да бъде от полиестер или други синтетични тъкани, или от памук. Проверете и качеството на изработката, за да сте сигурни, че продуктът ще запази структурната си цялост с години.

Стъпка 6
– Изберете си матрак с възможно най-високо качество. Закупете си и допълнителните пружини или друг вид основа, която да служи за опора на матрака.