История на леглото

Може да си привързан към леглото си, да си принуден да прекарваш дните си там, да си легнеш с някого в него, да не можеш да станеш от него или просто да се отпуснеш в леглото в края на деня. В домовете на хората има по една, две, три или повече стаи, посветени на леглата. Всеки член на семейството си има свое легло, още от люлката в най-ранна възраст. Леглата включват меки матраци, свежо спално бельо и топли одеяла. Покрити са с дамаски, шалтета, завивки и възглавници с декорации.
История
Рамките за легла, изработени за пръв път в Египет, са били използвани през ранния период на династията, около 3100 пр.Хр. Тези най-ранни легла са представлявали прости дървени рамки със сплетени въжета или каиши от кожа, опънати през тях. Матраците, ако въобще използвали матрак, били просто чували от лен, напълнени с растения или животинска козина.
Древните гърци изобретили многофункционално легло, наречено „клине”. Това легло, използвано за вечеря, за отдих и за сън, приличало на кушетка, изработена от дърво, желязо или бронз. Частта при главата била леко повдигната и обикновено имала табла от дърво, която позволявала човек да се храни и да отпочива в полулегнало положение.
Римляните също използвали кушетки, а в домовете на по-заможните римляни, имало и т.нар. „кубикули”, т.е. спални стаи. В една такава спалня имало част, отделена с перде, където се намирало леглото. Самото легло било тясна кушетка с ленен чувал, напълнен с перушина, който служел за матрак.
Времева рамка
До началото на Средновековието леглото вече еволюирало в отделна мебел, която си имала рамка, матрак и чаршафи.
В цяла Европа и по-специално в страните с по-студен климат, леглото било семейно. Цялото семейство в едно домакинство, което понякога включвало три поколения, спяло заедно в едно легло. Тези легла, разбира се, били много големи и в тях можели да легнат осем и повече души.
До 18ти век леглото си спечелило забележителна позиция в йерархията от мебели. Заможните европейски аристократи често се сдобивали с легла с изключително сложна изработка, чиито рамки били изработени от твърда дървесина, а изящно издяланите крака били декорирани с чудна дърворезба и завършвали с орнаментирани върхове.
Характеристики
Матракът и спалното бельо се считат за аксесоари. Технически рамката, горната и долната дъска,  краката съставляват самото легло. Те са домът на матрака и спалното бельо.
Първите матраци били чували напълнени с растения и животинска козина. Чак през 1865 г. започнали да се използват пружини в матраците, които до това време вече се  пълнели  перушина. Пяната започнала да се употребява през 50те години на 20ти век.
Спалното бельо не винаги е произведено от лен, въпреки че този материал, изтъкан от ленени влакна, се е използвал постоянно за целта в исторически план. Памучните чаршафи се използват от 60те години на 20ти век. Изобретяването на машините, чрез които се произвеждат памучни тъкани, направило този материал много по-достъпен и много по-лесен за произвеждане от лена.
Значимост
Луксозното легло има естетическа фукция и крал Луи XIV обичал леглата. Често изпълнявал задълженията си полегнал в едно от 413те легла, които притежавал.
През 1969 г. Джон Ленън и новата му съпруга, Йоко Оно, провели т.нар. „мирни протести в легло”,  като се надявали да популяризират мира по време на виетнамската ера. Двойката, облечена в удобни пижами, си легнала в легло в стая 902 на хотел „Хилтън” в Амстердам и поканила медиите в своята стая. Ленън и Оно останали в леглото цяла седмица, отговаряйки на въпроси и популяризирайки мира.
Етикет: