Как да се избавим от хъркането?

Начини да се спасим от хъркането? – От кой вид хъркащи сте?

Хъркането причинява голямо нещастие на много хора – не само на тези, които хъркат, но и на техните партньори. Хъркането неизбежно води до липса на сън, а следователно и до проблеми между партньорите, недобро изпълнение на работните задължения, рискове при шофиране и т.н. Намирането на решения за избавяне от хъркането може да доведе до значителни ползи за хъркащия, а и за партньора му.

Как да се избавим от хъркането?

Какви са причините за хъркането?

Хъркането е причинено от вибрации на мекото небце и други тъкани в устата, носа и гърлото (горните дихателни пътища). Тези вибрации се появяват вследствие от частична преграда, която се получава някъде между началото на носната кухина и гласилките. Когато сме будни мускулният ни тонус поддържа дихателните пътища в добра форма – ето защо не хъркаме през това време.

Добрата новина е, че хъркането може да бъде контролирано. Повечето хора, които имат такъв проблем, пробват всякакви начини, които им хрумнат, но това неизбежно води до разочарование. Първата стъпка към намиране на решение е да разберете от кой вид хъркащи сте.

Открийте причината за хъркането си – Тест за носа

Застанете пред огледалото и притиснете едната си ноздра до пълно затваряне. Вдишайте през другата ноздра със затворена уста. Ако ноздрата не ви предоставя достатъчно въздух, опитайте се да я отпушите с чистата страна на кибритена клечка. Ако дишането ви се облекчи, тогава вероятно това е причината за хъркането ви.

След това се опитайте да дишате през носа си със заторена уста. Ако не можете да дишате добре през носа си, може да е запушен поради някаква алергия. Трябва да проверите дали не страдате от алергии към възглавници и спални покривки с перушина, сезонни алергии (сенна хрема), алергии към животинска козина, акари, почистващи препарати или парфюми.

Открийте причината за хъркането си – Тест за устата

Отворете устата си и се престорете, че хъркате. След това затворете устата си и направете същото. Ако можете да хъркате само с отворена уста, вие сте от хората, които дишат през устата си.

Открийте причината за хъркането си – Тест за езика

Изплезете езика си възможно най-напред и го притиснете със зъби. Опитайте се да издадете звук като при хъркане. Ако хъркащият звук е по-слаб, когато езикът ви е изнесен напред в тази позиция, вие вероятно сте от типа хъркащи, чийто проблем идва от основата на езика.

Избавяне от хъркането чрез хипноза

Тъй като хъркането е свързано с начина, по който дишате по време на сън, може да се научите да дишате по друг начин. Ако можете да бъдете обучени да дишате през носа вместо през устата си, ще се спасите от проблема с хъркането. Хипнозата може да ви помогне да започнете да дишате по друг начин и да се избавите от хъркането, като това може да бъде сторено от професионален специалист или от вас самия. Една важна допълнителна особеност при този метод е, че помага не само на хъркащия, но и на неговия партньор, който пък се научава да изолира шума и най-сетне да започне да спи спокойно.