Как да направите матрака си по-удобен

Пределно ясно е, че ако матракът ви не е удобен, няма и да се наспите добре. Тъй като прекарвате една трета част от живота си в леглото, това означава да се превърнете в човек, който страда от лош сън, прекомерен стрес и от всякакви телесни болежки – а което е още по-лошо, може и да се разболеете. Дори и да прекарате много време в търсене на най-удобния матрак, накрая може да се окаже, че е прекалено твърд или прекалено мек за вас, след като поспите известно време на него. Освен това с напредването на възрастта и промените в тялото ни матракът, който преди ни се е струвал удобен, вече не отговаря на нуждите ни. Прочетете тази информативна статия и открийте как да направите матрака си по-удобен.

Как да направите матрака си по-удобен

Започнете с добър матрак за леглото ви и пружини

Ако матракът ви е стар, не може да направите нищо за да постигнете истински физически комфорт. Според spineuniverse.com повечето хора не си купуват нови матраци, дори когато това стане наложително. Един матрак, който е на повече от 10 години, най-вероятно трябва да бъде подменен. Дупките и протърканите места, постоянното провисване в средата, люлеенето, усещането на пружините, когато легнете, са сигурни знаци, че матракът ви е сдал багажа.

1.    Почистете матрака на леглото си

Първата стъпка към по-добър матрак, според overstock.com, е да го почистите, ако е замърсен. Можете да го минете с прахосмукачка, да го изнесете някъде навън и да изтупате праха и събралата се мръсотия, или пък да използвате уред за почистване с пара.

2.    Ако матракът на леглото ви е твърде мек ...

Може да го направите по-твърд като поставите половининчов шперплатов лист между матрака и пружините. Дървеният материал ще подсигури допълнителна опора за матрака и за тялото ви.

3.        Ако матракът на леглото ви е твърде мек ИЛИ твърд ...

Можете да регулирате твърдостта и мекостта на матрака си сдопълнителни топери. Можете да изберете според необходимата ви твърдост измежду разнообразни шалтета от пяна с памет, шалтета от пяна тип „кори за яйца”, пухени топери за матраци и т.н. Топерите за матраци могат да направят леглото ви далеч по-удобно. А освен това го предпазват от износване.

Според goodhousekeeping.com за допълнителна опора трябва да сиизберете шалте, което е изработено от пяна или латекс. „Пяната с памет (вискоеластичната пяна) се огъва повече при натиск, а латексът осигурява по-твърда опора.”