Ядра на матраци от латексова пяна

Категория:

НАТУРАЛНА ЛАТЕКСОВА ПЯНА

Натуралната латексова пяна се извлича от дървото хевеа бразилиензис, или каучуково дърво, което се отглежда в Африка и югоизточна Азия, Южна Америка, Индонезия и Шри Ланка, както и на други места с тропически климат. Всеки ден натуралното латексово мляко се извлича чрез разрези, които се правят в дървото, за да може да се събере сока от него. От едно каучуково дърво се извлича сок, от който за една година се произвеждат около 4 паунда каучук. След това латексовото мляко се превозва до фабрики по целия свят и се използва за производството на много високонадеждни и устойчиви каучукови продукти. Натуралният латекс е много мек и много еластичен, което го прави идеален за употреба в матраци.

Производство на матрак от латексова пяна

Латексовото мляко се разбива до пяна и се смесва със синтетичен латекс, а след това се вулканизира (като се загрява със сяра). Процесите „Талалай” и „Дънлоп” са два различни метода на формиране и вулканизиране на латекса. Процесът „Талалай” е най-модерният начин за производство на ядра на матраци от латекс. Латексовата пяна се вкарва в алуминиев калъп за ядро. Калъпът се запечатва и вакуумира, за да се извлече въздуха и да се гарантира изпълването на калъпа с латекс. Калъпът се охладява до -20 градуса по Фаренхайт. Замразяването (уникално за процеса „Талалай”) не позволява на частиците да се слегнат и осигурява стабилна клетъчна структура. За желирането на латекса се вкарва СО2. Калъпът се нагрява до 220 градуса по Фаренхайт за вулканизиране на ядрото, докато заеме окончателната си форма, а след това се измива щателно. Процесът „Талалай” придава изключителна стабилност и твърдост по продължение на цялото ядро. Чрез този метод се произвеждат латексови ядра, които са с много по-високо ниво на удобство, устойчивост и голям диапазон на твърдост – от много меки до извънредно твърди. При процеса „Дънлоп” роботизирани „ръце” пълнят калъпите, които после се затварят и се изпращат във вулканизираща пещ при отсъствието на вакуум. И двата метода се използват по цял свят, като за „Талалай” се смята, че е по-съвършеният по отношение на клетъчната структура и по-издръжлив при по-малка плътност.

Допълнителните предимства на латексовия матрак

Латексовите матраци се естествено терапевтични и осигуряват изключителна ортопедична опора. Те са устойчиви на натоварване и могат да бъдат използвани дълги години без да провиснат или да се вдлъбнат под тежестта на спящия (обръщане на матрака не е необходимо). Латексът предлага изключителен комфорт и несравнима ортопедична опора. Латексовата пяна не се загрява като полиуретана и пяната с памет, и предпочитаната употреба за нея е близо до тялото – до повърхността на матрака. Високоусъвършенстваната й клетъчна структура осигурява максимална проветривост, което пък предоставя усещане за хлад през лятото и топлина през зимата.  Охлаждайте се и се топлете с латексов матрак.