Запаметяваща пяна

Запаметяващата пяна за производство на матраци е изградена от полиуретан с допълнителни химикали, които я правят още по-плътна. Понякога запаметяващата пяна е наричана вискоеластична полиуретанова пяна. Запаметяващата пяна може да бъде по-твърда при по-ниски температури или по-мека при по-високи температури, в зависимост от използваните материали и цялостната твърдост на пяната. Колкото по-голяма е плътността на запаметяващата пяна, толкова по-лесно пяната ще реагира на температурата на тялото и ще се огъне по формата му в рамките на минути. Запаметяващата пяна с по-малка плътност обаче ще заеме по-лесно формата на топлото тяло, защото пяната с по-ниска плътност е чувствителна към натиск.
Матраци от запаметяваща пяна
Запаметяващата пяна е разработена за първи път от НАСА през 70-те години на 20 в. с надеждата, че този нов материал, познат като „Т-пяна” ще намали действието на земното притегляне. Това се дължи на факта, че пяната има способността да разпределя натиска по цялата повърхност. Запаметяващата пяна така и не е използвана в космическа програма поради високата степен на изпаряване на газове, което пречи на използването й в затворено пространство. За сметка на това се използва за медицински приложения. Например запаметяващата пяна е много удобна за приложение при пациенти, които са на легло или имат болки от натиск при лежане.
В началото запаметяващата пяна беше твърде скъпа за широко потребление. В последно време обаче вискоеластичната пяна е с по-ниска цена на производство и вече е с много приложения за домашна употреба. Най-честите видове приложения на запаметяващата пяна в дома са за матраци, възглавници и шалтета.
Тъй като матраците със запаметяващата пяна обикновено са с по-голяма плътност от матраците с обикновена пяна, първите ви предлагат много по-добра опора. За матраците със запаметяваща пяна често се казва, че са удобни като мек матрак, а с опората на твърд. Матраците със запаметяваща пяна се превръщат в най-бързо нарастващия сегмент на индустрията с матраци. Другите продукти от запаметяваща пяна, като възглавници и шалтета, също се превръщат в много търсени продукти на съвременния пазар.