Кое e идеалното време за кратка дрямка?

Съществува ли идеален момент от деня, в който да подремнете? Зависи. Личното ви предразположение определя кога е най-доброто време за вас да се отдадете на кратък сън. Има три вида дрямка – планирана, изънредна или по навик. Планираната дрямка (позната още като предварително подготвена) представлява кратък сън, който ви помага да избегнете ранната умора или да сте по-енергичен до по-късно от обикновеното. Извънредна е дрямката, на която се отдавате, когато изведнъж се почувствате уморен или дори изтощен, и имате нужда от почивка преди да довършите някоя задача, за която ви е необходимо да сте бодър. Дрямката по навик е тази, на която някои хора се наслаждават ежедневно – повечето деца прекарват няколко часа от деня си по този начин.

От отговорите на участниците в наскоро организираното от нас проучване по интернет, се оказа, че до 35% от хората са твърде заети за да се отдадат на която и да е от трите вида дрямка. 49% признаха, че лягат за кратко време, когато са много уморени, 8% от анкетираните имат време за ежедневен кратък сън, а над 6% от участниците са отговорили, че действат стратегически и планират всяка своя евентуална дрямка.

Вярно е, че дрямката възстановява бодростта, увеличава възможностите за работа и намалява допускането на грешки и инциденти. Въпреки тези предимства обаче кратката дрямка не е най-дорият избор за всеки човек. Например хората, които имат проблеми с нощния си сън трябва да избягват да подремват скоро преди лягане, защото това ще повлияе още по-зле на спането им през нощта. Научете още за дрямката и какви ползи може да ви донесе тя.