Неоправеното легло е наш приятел

Учени твърдят, че ако оставим неоправено леглото си сутрин, това ще ни помогне да предпазим здравето си. Изследвания сочат, че въпреки че едно неоправено легло влияе отрицателно на цялостния интериор на спалнята, то отблъсква и домашните акари, които причиняват астма и други алергии. Резултатите от едно проучване, направено в университета „Кингстън” показват, че акарите не могат да оцелеят в топлите и сухи условия, които предлага неоправеното легло.

Неоправеното легло е наш приятел

Акарите са организми, чиято дължина не надвишава един милиметър и които се хранят с микроскопични частици отлющени от човешката кожа. Те произвеждат алергени, които хората вдишват по време на сън. Топлите и влажни условия на обитаваното легло са идеални за тези същества, но ако влагата изчезне, едва ли ще просъществуват много дълго.

Учените са разработили компютърен модел за проследяване на това как промените в дома могат да понижат броя на акарите в леглата.

„Ние знаем че домашните акари могат да просъществуват само ако поемат вода чрез малки жлези разположени по външната повърхност на телата им”, казва
д-р Стивън Претлов. „Нещо толкова просто като да оставите леглото си неоправено през деня може да елиминира влагата от чаршафите и матрака, така че акарите да се дехидратират и в последствие да измрат.”

На следващия етап от изследването учените ще поставят „джобове” с акари в леглата на 36 къщи из цяла Великобритания, за да тестват своя компютърен модел и ще проследят как ежедневните занимания на обитателите на тези домове ще повлияят върху популацията на акарите. Освен това учените ще променят и други жизнени условия като отопление, вентилация и изолация, за да анализират реакцията на акарите.

„Нашите открития могат да помогнат на проектантите на сгради да създават по-здравословни домове в бъдеще, а на здравните работници – да идентифицират местата в дома, които благоприятстват развитието на домашните акари.”