Важни факти за съня и проблемите, свързани с него

Сънят е от изключителна важност за правилното функциониране на човешкото тяло и липсата на сън често води до нарушаване на ежедневните му функции, а също така и на мисловната дейност на човека. За някои хора времето за сън е неприятно, тъй като те никога не се чувстват напълно отпочинали.

Важни факти за съня и проблемите, свързани с него

Проблеми като сънната апнея, хъркането, безпокойството и т.н. могат да нарушат почивката, която е изключително важна за вас, и то до такава степен, че да не можете да се справяте с ежедневието си.

Други фактори, които могат да повлияят негативно върху съня ви са свързани с това къде и как спите. И по-точно това се определя от състоянието на вашето легло, матрак и дори спалното бельо, тъй като всички те оказват влияние върху качеството на вашия сън и върху това как се чувствате, когато се събудите сутрин.

От проблеми, свързани със съня, страдат хора от всякаква възраст. За съжаление повечето от тях не са наясно, че общите им здравословни проблеми може да са пряко свързани с някакъв вид сънно разтройство.

Има над сто различни вида проблеми, свързани със съня, които могат да бъдат обобщени в четири категории:

•    Безсънието включва проблеми със заспиването и непробудното спане
•    Нарколепсията и сънната апнея са примери за проблеми със съня, при които човек никога не може да получи достатъчно сън.
•    Хора, които трябва да се адаптират към различни часови зони или смени на работа, често имат проблеми при заспиване / събуждане.
•    Хора, които ходят на сън или страдат от енуреза, често имат неспокоен сън, свързан с поведенчески проблеми.

Всяко състояние, при което сънят ви не следва нормалния цикъл или не се задържа в една от фазите на цикъла достатъчно дълго време, представлява смущение на съня.

Хората, които имат неспокоен сън, не могат да се възползват от възстановителните свойства на съня. Липсата на сън може да ви направи лесно раздразними, изтощени, с по-ограничена способност за концентрация и по-нисък праг на търпимост, и може да доведе до поведение, което е по-емоционално и импулсивно от нормалното ви поведение. Една опасна последица от проблемите със съня е отслабването на имунната система, което на свой ред ни прави по-уязвими към болести като диабет, рак и дори най-обикновената настинка. Нерядко явление е факта, че много хора, които страдат от проблеми със съня, като сънна апнея, нарколепсия и безсъние, страдат и от други проблеми като диабет, астма или допълнително смущение, свързано със спането.

Проблемите със съня се появяват при хора от всякаква възраст. Дори малките деца могат да имат проблеми със спането, които са свързани с кошмари и нощно напикаване. Безсънието е по-разпространено сред възрастните хора. Те реагират по-бързо и на дразнители като шум, светлина и болка по време на сън. Изследвания показват, че проблеми със съня имат най-вече жените, като над 40% процента от тях признават, че сънливостта през деня затруднява дейностите, които вършат. Тези проблеми очевидно се засилват по време на бременност и през менопаузата.

Почти всеки човек страда от някакъв проблем със съня през определен период от живота си, но пренебрегването на някой по-сериозен проблем може да доведе до тежки здравословни проблеми. За възстановяването от тях може да се наложи да промените изцяло начина си на живот или навиците си, свързани с начина на спане. Консултирайте се с личния си лекар при наличие на смущения в съня ви и се запознайте с разнообразните възможности за лечение. Добрият сън нощем може да повлияе положително на здравословното ви състояние и да повиши качеството ви на живот.