Може ли добрият сън да ни предпази от настинка?

Скорошно изследване сочи, че хората, които спят по-малко от седем часа на нощ настиват много по-лесно, отколкото хората, които спят по осем или повече часа. Учените изказват предположения, че липсата на сън може да повлияе негативно върху имунната система, като по този начин хората стават по-уязвими и настиват по-често. „Това, което ни направи огромно впечатление от резултатите от изследването е, че съвсем малки разлики в продължителността на съня могат да окажат огромно въздействие върху уязвимостта на индивида,” споделя Шелдън Коуен, психоневроимунолог към университета Карнеги Мелън в Питсбърг и главен автор на изследването, публикувано днес в архивите на „Вътрешна медицина”.

Може ли добрият сън да ни предпази от настинка?

Предишни изследвания са доказвали, че лишаването от сън може да доведе до промени в имунната система, които могат да направят човек по-уязвим към инфекции. Например, недостатъчният сън може да доведе до спад в броя на Т-лимфоцитите (клетки-унищожители), които унищожават вирусите и бактериите, както и да намали нивата на интерлевкин-2 – протеин, който стимулира производството и растежа на много клетки, които се борят с инфекциите, включително Т-лимфоцити. Но това е едно от първите изследвания, които търсят връзка между недостига на сън и повишената уязвимост към риновируса – най-често изтъкван като причина за настинките. Учените провели изследването с 153 мъже и жени в добро здравословно състояние, на възраст между 21 и 55 години, които били достатъчно смели (или мазохистично настроени), за да се подложат на заразяване с риновируса. (Сумата от 800$, която им била заплатена за участието може би също е допринесла за смелостта им). Всеки ден в продължение на две седмици изследователите задавали на участниците поредица от въпроси по телефона за съня им от предната нощ, като например в колко часа са си легнали и дали са си починали добре.

След това Коуен и колегите му изолирали участниците (всеки един от тях бил затворен в хотелска стая и инструктиран да стои поне на няколко метра разстояние от други хора, за да ограничи разпространяването на заразата) и им дали носни капки с риновирус. Екипът следял за симптоми за настинка като запушване на носа, кихане и течащ нос, и измервал количеството хрема на всеки един от участниците (не питайте!) през следващите пет дни. За да определят дали участниците наистина са били заразени с риновируса, учените им направили кръвен тест за антитела или протеини на имунната система, произведени в реакция на риновируса. Резултатите: Участниците, които спали по-малко от седем часа били 2.94 пъти по-уязвими към настиване, отколкото тези, които спали по 8 или повече часа. Участниците с най-голяма ефикасност на спане (определена в проценти от часовете, които действително прекарали в сън, а не във въртене в леглото) били с най-малка вероятност от настиване.

„При хората с ефикасност на спане между 92 и 98 процента,” заяви Коуен „е четири пъти по-голяма вероятността от настиване, отколкото при тези с ефикасност на спане между 99 и 100%”. В такъв случай кое е по-важно – продължителността на съня или ефикасността от спането? Според Коуен и двете са с ключово значение – човек, който има по-голяма ефикасност на спане обикновено спи по-дълго време.

Коуен, който изучава уязвимостта към вируси вече три десетилетия казва, че сънят е един от многото житейски фактори, които могат да повлияят върху уязвимостта към настинките. Друг много важен фактор е стресът, за който всички знаят, че оказва много негативно влияние върху имунната система и повишава риска от различни заболявания.